Natsucon – reportáž

Několik poznámek na úvod, než se dostaneme k samotné recenzi – zvědavé pročítání reakcí na letošní ADVík mi ukázalo, že každý hodnotitel by měl očividně upozornit na pár bodů, čímž předejde útokům bojechtivých haterů XD. Tak tedy, jedná se o můj subjektivní názor, tedy nikoli „Anime Jikan hodnotí konkurenční akci“ :) . Těch několik málo faktů, které zde uvedu, si budu snažit maximálně ověřit, zbytek jsou získané postřehy, které se mohou lišit od těch vašich, což vám ze srdce přeji a nejspíš se na ně v průběhu recenze i zeptám, ale jinak se nejedná o při, ale o názor jednoho z návštěvníků :) . Dále, naprostou většinu přednášejících a dalších nějak se projevujících neznám osobně, takže pokud bych čirou náhodou něco kritizovala, nejedná se o cílený útok… V neposlední řadě jsem si v některých komentářích na ADVíkovské recenze přečetla, že hodnotící by měl být znalý conů a festivalů – jsem spoluorgem našeho děčínského Jikanu a zároveň jsem měla tu čest účastnit se tří ADVíků, které jsou obecně hodnoceny jako ty nej (plus toho loňského XD…). Akce znám tedy jak z pohledu brblajících návštěvníků, tak z pohledu orga, který za těmito návštěvníky lítá a snaží se, aby měli důvod brblat trochu méně :) .

Akce se mi líbila. Nenapadá mě žádná vhodnější věta, neboť ačkoli jsem se rozhodla asi týden před conem a zaplatila plnou cenu (která mohla být podle mě na první ročník nižší, ale zas v předprodeji se dalo krásně ušetřit, takže budiž, moje chyba), rozhodně toho nelituju a vidím to jako plnohodnotně strávené tři dny. Samozřejmě akci dělá nejen program, ale i lidé, a já měla možnost potkat mnoho lidí jak z klubu, tak známých z akcí a bez nich by to určitě nebylo ono, přesto dodávám, že jsem se nenudila a mnohdy se mi stávalo, že se mi v programu kryly dvě přednášky, na které jsem stoprocentně musela jít XD. Jen neděle mi přišla slabší, ale bylo to i počasím, které po dvou dokonalých dnech začalo prudit, a dalo se tam něco najít, takže ano, spokojenost :) .

Co se týče zásadních obecných výtek, krom toho, že jsem v sobotu chtěla malinovku a ona zrovna došla (XD) snad ani žádné nejsou, nespozorovala jsem jediný problém, orgové precizně zvládali, v budově byl klid a pořádek. Moc se mi líbilo, že vstup byl vybírám až u vchodu do budovy, takže potenciální návštěvník mohl vstoupit na pozemky, rozhlédnout se a posoudit, zda se vydá dovnitř, případně se tam mohl stavit za svými přáteli. Souhlasím s názorem, že s ADVíkem se to srovnávat nedá, protože výrazně méně lidí v tomto centru (kam se ADVík prostě nevešel) působilo o dost lepším dojmem, prostě pro první ročník prostory jako stvořené. Navíc organizátory jsem měla tu čest znát buď osobně, nebo z mé milované sekce, takže i zde naprostá chvála… Mrzelo mě málo cosplayerů, na druhou stranu se člověk mohl kochat množstvím různé styly reprezentujících lolitek, dále pěkné a zásobené stránky i dobře a ekonomicky řešená otázka jídla a pití.

Přednášky
Obíhání přednáškových místností tvořilo většinu mého času, a to ani ne tak proto, že by nebylo co jiného dělat, ale spíš proto, že dle názvů a anotací vypadaly lákavě a ve většině případů stály za to. Odešla jsem pouze ze dvou, shodou okolností od stejného přednášejícího, ale vzhledem k tomu, že je v současném době v modré sféře řešen až příliš, nerada bych byla tou, co si též kopne, když může XD. Takže jen dodám, že pro mě jako pro ženu, která přednášejícího nezná a není jí blízký jeho styl humory, přišly urážlivé s informační přínosností nula, ale zas uznávám, že chlapec měl narváno a výbuchy smíchu se opakovaly téměř co minutu. Úžasné byly přednášky o pruzení yaoistek (X+1 důvod, proč se navážet do yaoistek) a Jak přednášet o hentai, obě vtipné, hovořící měl dění pod kontrolou, plynulý projev, věděl, co říká a věděl, jak zaujmout (najděte si vtip o yaoistkách a žárovkách XD…). Po obohacující stránce měl nejvíce chytly přednášky Shany (Co je lolita a Alenka v říši divů), takhle by podle mě měla vypadat zvládnutá přednáška, kdy autor posluchačům něco opravdu předal. Viděla jsem i spoustu dalších a žádná mě vysloveně nenudila, takže bych to určitě nevnímala jako ztracený čas.
Nejvíc emočně na mě pak udělala dojem přednáška/workshop Jak jsem u anime brečel, kde mi, ačkoli se zato malinko stydím, u jednoho promítaného AMV též ukápla slza, ale ono to bylo fakt strašně smutný!

Lolita a cosplay
Při pátrání jsem narazila na postřeh, který pojednával o různé kvalitě lolita přehlídky na ADVíku a Natsuconu. Je hloupost pouštět se do vlastního porovnání, když jsem na ADVíku nebyla, ovšem když si vybavím ADVíky minulé, ta Natsuconská je s přehledem strčila do kapsy. Den před tím jsme s Aryou navštívily již zmíněnou přednášku Co je lolita, která mimo jiné vysvětlovala základní i méně známé styly, a zdejší přednáška je ukázala téměř všechny. I neznalci s přehledem poznávaly základní znaky, zatímco lolity znalé podle mě proti provedení jednotlivých druhů nemohly nic namítat. Měly jsme jednu dvě výtky, například změnu barvy spodní halenky či jiné boty, ale jinak krása :) , případné připomínky pak neměly s předváděným oblečením nic společného a týkaly se spíše samotných slečen. Za mě nejkrásnější Hime a Bittersweet, Arya obdivovala Shiro, hned jsme začaly plánovat, že bychom se do něčeho pustily, abychom mohly též být takhle krásné :) .
Na Cosplay contestu jsem nejvíce oceňovala rozhovor, který spočíval ve výslechu předvádějícího na téma, jak moc dobře zná své anime, podle mě skvělý nápad. Byl zde prostor pro volné scénky, které až na výjimky byly vtipné a zaujaly, takže krom nízkého počtu účastníků další kvalitně strávená hodina, sestry Joy neměly chybu.

Workshopy a další sekce
Tady mám potřebu chválit nejvíc. Ačkoli má mnohý návštěvník pocit, že každý vedoucí workshopu musí být z principu ochotný a milý, z vlastní zkušenosti vím, že to tak mnohdy není, takže jsem byla mile překvapena, když na každém workshopu jsme byly příjemně uvítány, poučeny, na každý dotaz odpověď, prostě zájem, buď opravdový, nebo velmi dovedně předstíraný. Totéž se týká i různých herních sekcí, do nichž jsme občas zabrousili (zvlášť deskovek, přítomní goisté byli velmi hodní), a též manga čítárny.

Bavilo mě to. Opravdu moc. Měla jsem kolem sebe skvělé lidi, přednášky i atmosféry nabízely spoustu důvodů pro zasmání, všude klid, radost, dobrá nálada, tohle byl prostě con přesně pro mě, dokonalé zakončení letních prázdnin a tichý slib, že tohle je můj nový ADVík a že příští léto nechci a nebudu chybět. Všem moc děkuji za společnost, Aryo, byly jsme on fajá a to je hlavní, za rok znova a doufám, že ve větším počtu, stálo to za to. Jdu si přečíst něco o Transformerech XD.

Sia

Víte, kolik yaoistek je potřeba k výměně žárovky?
Jen jedna. Ale musíte dávat pozor, aby šroubovala žárovku do závitu a ne dvě žárovky do sebe.

Edit 01:
Ještě jedna věc, kterou cítím jako potřebnou dodat (možná nebude poslední, na níž si vzpomenu XD). Orgové takovýchto akcí si mimo jiné musí uvědomit a po celou dobu akce držet v mysli, že con pořádají pro návštěvníky, nikoli pro sebe. Sama vím, jak je to těžké, sedět, případně kroužit v přiděleném prostoru a tiše bručet, že bych mnohem radši drapla nějakou skupinu přátel a pochodovala po conu s nimi, než hlídala sál, akčně se věnovala návštěvníkům a soustavně přerovnávala omalovánky, neboť nikdo nechápe, že je v nich systém XD! Na Natsuconu jsem neviděla jediného orga, který by se tímto neřídil. V každé místnosti, na každém přiřazeném stanovišti někdo byl, a ano, třeba si hrál hry nebo se věnoval knize, ale po příchodu kohokoli činnost přerušil, pozdravil a nabídl informace o tom, co se zde dá dělat, případně nějakou pomoc a vysvětlení, a do odchodu zájemců byl připraven reagovat. Opět chybně vnímáno jako samozřejmost, ale ne všude to tak je. A možná si myslíte (a možná, že někteří orgové to tak vnímají), že oni sami z toho pak mají velké nic, ale není to tak, mají z toho chválu účastníků své sekce, pozitivní recenze a jméno, které se postupně stává známým. Navíc, dobrým orgem podle mě není ten, který útrpně sedí na přiřazeném stanovišti, aby se jako neřeklo, že nedělá, co má, ale ten, který si akci dokáže užít, aniž by tím trpěli fanoušci.

Edit 02:
Není to úplně tematické, ale bohužel tohle je jediné místo, kde má smysl tuto malou poznámku a obrovské poděkování uvést, neboť autorka mnou objeveného zázraku si v dohledné době nejspíš žádný komentář nepřečte.
Jednou z přednášek, kterou jsem na Natsuconu navštívila, byla Česká a slovenská slashová scéna, kde nám Amater představila současné stránky věnující se tomuto literárnímu žánru. Z doporušených odkazů jsem otevřela pouze dva, neboť jako jedna z Původních, odchovaná zhmotněnou nádherou od Estriel, Osikou či Zločinem a trestem, v těch dnešních dílech už nenacházím takovou dokonalost, jaká tam byla na počátku. Jeden z těch odkazů jsem zase velmi rychle zavřela… Ovšem ten druhý, Elysejský klíč, se mi zabydlel v liště a v mysli a v slzách a než tu vysypu stovky obdivných slov, raději jen s uznáním dodám, že tato povídka je jedna z nejlepších, které jsem ve svém životě četla. Díky ní jsem si vzpomněla na všechny ty, které mě odchovaly, na tu čistou, autorkami milovanou krásu, která tolika čtenářům osvětluje dny a říká jim Co kdyby, co kdyby to takhle šlo i ve skutečném světě.

http://natsucon.cz/

4 Comments

  1. Posted 26.8.2013 at 20:17 | Permalink

    Pěkný report! ^^

    Btw, u cosplayů si myslím, že nízká účast je jednoduchou věcí – spousta lidí bere jako špičku léta Advík (jelikož tam je šance na EuroCosplay) a na Natsu o dva týdny později prostě není prostor, čas, finance – pokud by se člověk nechtěl opakovat, což u soutěží je trochu hloupé…

    Btw, zdá se mi to, nebo Anime klub Děčín = Sia (podle počtu příspěvků na autora)? V Děčíně jsem s anime začínal a tehdy byla skladba trochu jiná… :>

  2. Sia
    Posted 26.8.2013 at 21:01 | Permalink

    Ahoj, díky za pochvalu a doplňující informace :) .
    Co se týče druhé části, ne, nemám zapotřebí vydávat svou osobu za celý klub, ten funguje stále a počet trvalých členů bych viděla mezi dvaceti až třiceti, já pouze vedu tyto stránky.

  3. Posted 29.8.2013 at 09:42 | Permalink

    Hajimemashite (^0^)/“
    Pekne stranky a moooc pekna reportaz! Diky!!
    Posledni odstavec „Edit01″ by mel jit do ucebnic! Perfektni. Podepisuju.
    Soredewa, ogenkide.

  4. Sia
    Posted 30.8.2013 at 08:35 | Permalink

    Moc děkuji :) !

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*